Lorem ipsum dolor amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Baker

Follow Us:

Why Colavita?

 

Colavita e сред най – известните маслинови масла в световен мащаб. Италианската марка е използвана от най – видните шефове и ресторанти от различни националности и е неизменна съставка от масата на домакинства на няколко континента.

Характерно за Colavita са традиционните методи на отглеждане на маслиновите дървета съобразени с безупречната експертиза и опита на поколения отдадени на извличането на най – естествената и ароматна маслинова паста разпространила италианската гастрономия и вкус към живота по цял свят.

Colavita събира реколтата от своите маслинени масиви между септември и януари като за целта използва традиционни и механични методи. Падналите маслини се събират в специално пригодени мрежи около подножието на дърветата, след което се поставят в щайги и се транспортират до мелници по възможно най – бързият начин. Щайгите позволяват вентилация и достъп на въздух до плода, а щетите и натъртванията са сведени до минимум. След като се доставят в мелницата, маслините се почистват и подготвят за екстракция.

 

Традиционни методи за бране на маслини

Брането на маслини се извършва на стълби („brucatura)“ или посредством разклащане на дървото със специални бамбукови пръчки („raccattatura).“ Смилането на маслините се извършва в рамките на няколко дни след брането като през това време се държат на тъмно и хладно място. Маслините се почистват, като се отстраняват стъблата, клонките и остатъците от тях, а след това се измиват, за да се премахнат и пестицидите.

 

Производство на маслиново масло

Вековният процес на извличане на маслото се състои от няколко етапа: раздробяване, смесване и екстракция. Маслините се намачкват на паста посредством търкаляне на големи кръгли камъни върху тях, или със съвременни механични стоманени точила. Процесът на екстракцията служи за разделяне на трите компонента в пастата: масло, вода и твърди частици (смачкани костилки, обвивка и пулп).

 

Бутилиране и съхранение

Маслото, което се получава от пастата се филтрира, за да се изчисти от пулпата и растителната вода, която е естествен компонент на маслината, след което се прелива в чисти резервоари от неръждаема стомана. Днес, почти всички големи производители използват резервоари от неръждаема стомана, които са лесни за почистване и блокират по – добре светлината, причинител на гранясване.

 

Откъде идва маслиновото масло на Colavita

В близост до Рим, се намира Pomezia, къдети се помещава централата на Colavita. Там се намира и второто по големина съоръжение за бутилиране на зехтин в Италия, както по отношение на производството, така и по отношение на съхранение.

На българския пазар Colavita предлага най – високия стандарт на маслиново масло – Екстра върджин – с максимално ниво на киселинност от 1%. Зехтинът „Екстра върджин“ притежава пълноценният вкус на маслиновия плод и приятният пикантен оттенък на зрелите маслини.

 

Разлика между филтрирано и нефилтрирано маслиново масло

Екстра върджин зехтинът може да се консумира във филтрирано или нефилтрирано състояние. Филтрацията е процес, при който микроскопичните парченца от плода на маслината се отстраняват от маслото. Нефилтрираното масло е мътно, докато се утаи на дъното. Някои смятат, че нефилтрираното масло е по-добро заради добавения аромат на плодовете в него, докато според други, то е с по – кратък срок на годност. В крайна сметка това е въпрос на лични предпочитания.

 

Всички „Екстра върджин“ зехтини ли са еднакви?

Екстра върджин маслиновите масла не са еднакви. Подобно на вината, те могат да се различават драстично на вкус, в зависимост от вида и качеството на плодовете, които се пресоват, времето на прибиране на реколтата, времето през вегетационния сезон и региона, от който са произведени маслините.

Експертите (“connoisseurs”) обикновено описват вкуса на маслиновото масло като меко, полуплодово и плодово в зависимост от вкуса на маслината. Освен това някои масла, подобни на по-фините от Тоскана и Южна Италия, имат пиперлив завършек, който мнозина намирата за по – хубав.

Colavita се гордее, че екстра върджин зехтинът на марката е избор на най-добрите готвачи по света.

 

Важно е да се знае, че с екстра върджин маслиновото масло на Colavita можете да готвите!

Печива, хляб, сладкиши, бисквити, бишкоти, мъфини, твърди блатове и много други… Плодовият вкус на маслиновото масло се съчетава перфектно с аромата на ядки, цитрусови или шоколадови съставки.

Маслиновото масло е здравословна (ненаситена) мазнина, богата на антиоксиданти. То е чудесен начин да добавите полезни хранителни добавки към вашата храна като същевременно подобрите вкусовите й качества. С него, разбира се, можете да приготвяте и веган рецепти. Ето пропорциите, които Colavita препоръчва като съотношение на маслиново масло спрямо традиционно краве масло.

 

Butter  

Маслиново масло

 

1 tsp. 3/4 ч. л.
1 p. l. 2 1/4 с. л.
2 pp. 1 1/2 с. л.
3 p. l. 2 1/4 с. л.
1/4 cup 3 p. l.
1/3 ч. чаша 1/4 cup
1/2 cup 1/4 ч. чаша + 2 с. л.
2/3 ч. чаша 1/2 cup
3/4 ч. чаша 1/2 ч. чаша + 1/2 с. л.
1 ч. чаша 3/4 ч. чаша

 

Съвети за готвене:

  • Най – добре е да използвате маслиново масло за рецепти, включващи разтопено краве масло;
  • Не използвайте маслиново масло за рецепти, които включват миксиране на захар и краве масло. Този процес не може да бъде изпълнен с маслиново масло;
  • Може да използвате маслиново масло като мазнина за вашата тава/ тиган.

 

Може ли да се пържи в маслиново масло?

Отговорът е: Да, можете да пържите с маслиновото масло на Colavita!

Има няколко различни начина за пържене – пържене на тиган, пържене в обилна мазнина, пържене тип „stir fry“ (известно в китайската кухня) и сотиране. За всички тези методи мазнината трябва да достигне температура от 177°C до 190°C.

Докато зехтинът има по-ниска точка на дим в сравнение с някои други масла, точката му на дим е достатъчно висока – между 193°С и 210°С F в зависимост от киселинността му, което го прави удачен за всички видове пържене!

Някои твърдят, че по-високите температури, необходими за пържене, не са препоръчителни за употребата на зехтин, но нагряването му до изброените по-горе температури нито променя химическия му състав, нито го прави вреден за консумация.

Ето защо, използването на маслиновото масло на Colavita е вкусно и удачно решение не само в готово състояние за вашата трапеза, а и като естествена мазнина за готвене на вашите любими ястия.