Как да Топим Шоколад - EOS Horeca
Lorem ipsum dolor amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Baker

Follow Us:

Как да Топим Шоколад

Експертите на Varhona ни дават следните температути на топене на шоколад:
·         Черен шоколад (55 – 58°С)
·         Млечен шоколад (45 – 50°С)
·         Бял и „Blond” шоколад (45 – 50°С)
Директен метод
В подходяща купа слагате неразтопеният шоколад на таблетки, след което печете в микровълнова печка на интервали от 30 секунди. В паузите разбърквате. Тук предизвикателството е да намерите точната купа, която да не се нагрява прекалено много. В противен случай, в паузите ще се налага да прехвърляте в друга, охладена купа и да добавяте неразтопен шоколад, за да балансирате температурата. С помощта на вашия термометър определете температурата на шоколада, когато той започне да се топи.
Bain – Marie метод
За топене на шоколад може да използвате също така и двойна тенджера (или Bain-Marie). Това е може би най-старият метод за топене на шоколад, но при него има един недостатък – образуването на пара. Тъй като шоколадът и водата изобщо не бива да се смесват, при този процес трябва да се внимава много в случай, че водата кипне.
Тук поставяте неразтопения шоколад в стъклена или метална купа, която да приляга плътно върху металната тенджера. Купата с неразтопения шоколад оставяте далеч от печката, а празната тенджера пълните наполовина с вода и я оставяте да заври. После я покривате с кухненска кърпа, така че да предотвратите изтичането на пари и поставяте купата с шоколад отгоре. След кратко шоколада ще започне да се топи. Започнете да разбърквате и отчетете температурата.