Lorem ipsum dolor amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Baker

Follow Us:

Applications of Smetana

 

Какво представлява сметаната

Сметаната e нехомогенизирано мляко с високо съдържание на мазнини, което у нас е известно от миналото като каймак. Съдържа калции, витамини А, B и D и минерални соли, които са полезни за човешкият организъм. Характерна е с високото си съдържание на белтъчини, както и бързоусвоми мазнини достигащи до 45%.

 

Видове сметана

Видът на сметаната се обуслява от нейния процент масленост, нейното съдържание (животинска или растителна основа) както и от нейните приложения.

В повечето случаи, процентът на масленост обуславя и конкретните кулинарни приложения на продукта. Например, сметана с 10% масленост може да се използва предимно като добавки за кафе, докато такава с масленост от 20% е удачна за кулинарни приложения. С увеличаване на маслеността се променя консистенцията на сметаната и вкусът й, който се доближава до този на чисто, натурално прясно мляко.

На пазара сметаната най – често се определя като Течна или Заквасена. Течната е още известна и като сметана за разбиване (бита сметана) или сладкарска сметана (в някои случаи, когато е предварително подсладена). Това обаче не бива да ви подвежда, тъй като Течната сметана се използва изключително и за готварски нужди.

Заквасената сметана (в т.ч. и крем фреш) е най – използвана у нас, поради своята универсалност. Закваската в съдържанието й обаче я прави изключително податлива на пресичане при готвене. В този смисъл, Течната сметана (особено таза, с процент на масленост над 18%) се явява по – удачна в кухнята.

 

Приложения на сметаната

В готварството, сметаната се използва за основа на сосове – ястия, заливки, паста, пълнежи и др. В сладкарството, тя най –често минава частична обработка – на миксер или ръчно, за да стане „бита“ и така да послужи за декорации на торти, тартове, палачинки, всякакви видове сладкиши, кремове, мусове, дори напитки като топъл шоколад и кафе. За да може да бъде „разбита“ и за да получи желаната кремообразна консистенция, сметаната трябва да има поне 30% масленост в съдържанието си.

 

Какво означава „UHT обозначение на опаковката

Важно е да се знае, че високомаслената сметана (над 30%) произведена от чисто, натурално мляко минава и през процес на ултра пастьоризация. Това обикновено е обозначено на опаковката като „UHT” и представлява стерилизация на продукта посредством шоково загряване при 150°С. По този начин се унищожават микроорганизмите в него. Сметаната преминала през този процес обикновено е и с висок срок на годност.

 

Вкус и консистенция на сметаната

Хубавата сметана има плътен, ненатрапчив, специфично кисел вкус. Носи аромата на чисто и натурално мляко, а консистенцията й е хомогенна, бяла на цвят с лек жълтеникъв оттенък.

 

Атестати за сметаната на ЕОС:

 

Naarmann 20%

Професионална сметана специално разработена за готвене

 • Предназначена за супи, сосове и други ястия. Има балансиран вкус и консистенция;
 • Разработена е по методология, която не й позволява да се преварява подсигурявайки спокойствие и усещане за „икономичност“ при употребата й;
 • Дава приятна кремообразна визия на ястието като не е необходимо продължително да се „редуцира“ (да извира), тъй като се сгъстява бързо.
 • Антикоагулант (не се пресича) при готвене с вино, оцет, лимон или други кисели съставки.
 • Има удобна опаковка за използване както и капачка, която се затваря с едно завъртане.
 • Не съдържа добавки.

 

Naarmann 35%

Сметана разработена за универсални приложения и специален фокус в сладкарството.

 • Надежднa и универсална с 35% масленост UHT;
 • Обединява характеристиките на сметана за готвене, както и на сладкарска такава (с изключителни свойства да набухва).
 • Има деликатен, кремообразен, ненатрапчив вкус на прясно мляко.
 • След разбиване задържа твърдостта си дълго като дава повече време за подготовка на останалите съставки от рецептата;

 

Lescure 35%

Универсална сметана за готвене, както и за сладкарски приложения

 • Създадена от мляко на свободнопасящи крави, което според прочуванията съдържа пет пъти повече наситена мазнина (CLA – конюгирана линолова киселина) отколкото млякото, добито от добитък хранен с фураж. CLA е група химически съставки с доказани положителни ефекти при атеросклероза (за „заздравяване“ на артерийте), като помага за повишаване на имунитета и наднорменото тегло (стимулира разграждането на мазнини);
 • Има деликатен вкус и балансирана бяла текстура;
 • Отнема около 2 минути да се разбие с миксер и задържа обема си до 24 часа.
 • Когато се използва като „бита“сметана има гъста, но фина структура;
 • Когато се използва за сосове придава богата текстура и деликатен вкус.