Интервю с Яна Тодорова: рeaлизиран шеф-сладкар в САЩ и българка победител в състезание на Les Vergers Boiron - EOS Horeca
Lorem ipsum dolor amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Baker

Follow Us:

Интервю с Яна Тодорова: рeaлизиран шеф-сладкар в САЩ и българка победител в състезание на Les Vergers Boiron

1. Здравей, Яна, за нас е голямо удоволствие да направим това интервю. Разкажи ни малко за себе си. Как попадна в Америка и как се реализира като сладкар там?

Здравейте, и за мен е удоволствие. Родена съм в София и на 17 години със семейството ми се преместихме в Мексико. Произлизам от род на математици и през 2005 заминах сама за САЩ, за да уча Докторска степен по Компютърни науки. Преподавам вече 12 години математика в университета Бейкърсфийлд.

Истинското ми призвание обаче е да бъда шеф-готвач. Започнах от малка, като помагах на майка ми и баба ми. Купувах кулинарни книги, гледах по цял ден кулинарни предавания. Тогава се разви и страстта ми за професионално изработване на френските десерти. В Щатите вече готвих по цял ден: десерти, хляб и др. Обаче това не беше достатъчно, най-голямата ми мечта бе да уча в Кордон Блю (Le Cordon Bleu).

След като родих тризнаци през 2014, реших, че ще изпълня мечтата си и заедно със семейството ми заминахме за Тайланд. И така в Бангкок завърших Le Cordon Bleu, достигайки и до трите нива за Шеф-Сладкар. През 2019 г. отворих мой кетъринг в Калифорния. Доставям десерти, торти, и бонбони всеки ден. Преподавам и курсове по сладкарство в Колежа Бейкърсфийлд. В момента съм единственият шеф-сладкар в този град и околността.

2. Разкажи ни повече за състезанието на Les Vergers Boiron. Защо реши да се включиш, какво те вдъхнови за десерта, с който спечели?

Винаги съм харесвала пюретата Boiron и когато видях състезанието по случай юбилея на Boiron, се вдъхнових. Условията бяха: да се измисли рецепта с пюре Boiron, да се сподели и най-харесваните десерти в Instagram бяха избрани за финалисти, след одобрението на шеф-сладкарите на Boiron.

Реших за състезанието да направя десерт с мус от пюре Смокиня на Boiron. Първо, защото пюретата на Boiron пресъздават именно автентичния вкус. И второ, защото носталгията ми по смокините в България беше силна. Този десерт беше поклон пред едно от съкровищата на България… Вложих душа и сърце и накрая обрах плодовете на своя труд. Бях сред победителите. Ура! Трябваше да пратя рецепта, която шеф-сладкарите на Boiron във Франция да одобрят. Те бяха възхитени и я включиха в книгата за 80-годишнината на Boiron. Бях единствената българка сред победителите. Горда съм, защото извървях дълъг път към мечтата си да бъда професионален шеф-сладкар и да получа такъв вид признание от световен бранд като Les Vergers Boiron.

3. Защо избираш да работиш с пюретата Les Vergers Boiron, какво ти харесва в тях и как те вдъхновяват? Кое е любимото ти пюре Boiron?

Работя с пюретата на Boiron, защото са много качествени и с наситен вкус. Най-обичам пюре Маракуя. С него изработвам всичко: шоколадови бонбони с пълнеж от маракуя, ганаш, макарони, мусови торти и чийзкейк.


4. След като имаш поглед над сладкарството в САЩ, би ли ни споделила някои тенденции и накъде се развива то зад Океана?

В Щатите все още има много традиционни сладкарници, където се продават само мъфини, бисквитки и кексове. В големите градове обаче могат да се намерят модерни сладкарници с десерти, направени с европейски техники. Там тенденциите са за мусови торти или малки семейни Еntremet торти. Също така набират популярност шоколадови бонбони, украсени на ръка или със спрей с различни цветове. Много клиенти търсят десерти без глутен. Те са лесни, защото може да се ползва бадемово брашно за блатовете. Като цяло тенденциите в сладкарството се насочват към качество и здравословен начин на живот.

5. Какъв съвет или послание би дала на сладкарите и кулинарите в България?

Моето послание към българските сладкари е да не се отказват, да преследват мечтата си в кулинарията, да се усъвършенстват, да учат най-модерните техники, да използват качествени продукти, да ходят на сладкарски курсове и да обичат това, което правят. Важно е да ползват висококачествен шоколад и масло, защото те правят голяма част от вкуса. Моят път в сладкарството в САЩ продължава. Следващата ми мечта е да основа Кулинарно Училище в Калифорния. Пожелайте ми успех!