Интервю с Теодор Тодоров, управляващ съдружник на ЕОС: Искаме да направим висшата кухня по-достъпна - EOS Horeca
Lorem ipsum dolor amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Baker

Follow Us:

Interview with Teodor Todorov, Managing Partner of EOS: We want to make haute cuisine more accessible

Интервю с Теодор Тодоров, управляващ съдружник на ЕОС, от Храни и напитки за туризма „Синьо Лято“

ЕОС е основана като малка семейна фирма, а днес е утвърдена на българския пазар и демонстрира лице на устойчива и модерна компания, работеща по най-високи световни стандарти. Разкажете ни за най-интересното по този път.

Най-интересното тепърва предстои! Знаете ли, ако зададем въпроса на моите родители и моя кръстник, които са основали компанията през далечната 1994 г., ще слушаме историята в продължение на няколко дни, но за да ни спестя време, ще кажа, че както във всеки бизнес, така и при нас е имало безброй интересни моменти. Преминали сме през много препятствия, но мисията ни да повишим стандарта на живот в България чрез качествената храна, винаги ни е крепяла и ни е давала стимул да вървим напред, да преодоляваме трудностите и да надскачаме постоянно себе си.

Малко български компании могат да се похвалят с почти 30-годишна история и опит. Мисля, че това ни е направило само по-добри. В никакъв случай не се възгордяваме, защото знаем, че можем да покорим още много върхове заедно с нашите клиенти и партньори, на които винаги много сме държали. И всъщност тази добра връзка с партньорите ни е една от тайните ни за успеха. За мен най-интересното тепърва предстои, защото страната ни има огромен потенциал за развитие, особено в гастрономията, и ще се радваме да продължим да допринасяме за промяната към по-добро.

Имате над 25-годишен опит във вноса и дистрибуцията на световно известни марки. Как осъществявате селекцията за българския пазар? Кои са водещите критерии при избора? Има ли някаква цикличност или процесът е перманентен?

Добър въпрос, иска ми се да кажа, че избираме продуктите за нашето портфолио по визията или защото някой наш клиент е пожелал въпросния продукт, но това далеч не е така. Процесът е доста комплексен, ако искаме даден продукт да бъде успешен на българския пазар.

Нашите критерии за подбор на асортимент са перманентни и доказали се във времето. Продуктите трябва да са иновативни, удобни за ползване, да спестяват време и брак на готвачите, както и разходи на собственика на заведението, в същото време да са лесни за употреба, за да може всеки готвач да ги ползва, да са на конкурентна за пазара цена и не на последно място: да има търсене за тях.

Както виждате, задачата да избереш нов продукт, който да внасяш, става цяло приключение. Преди цялата авантюра да започне, дегустираме продуктите, най-често по международни изложения или на някое от нашите гурме пътешествия, и се питаме: „Ще се хареса ли това на небцето на българина?“. Това е приятната част от работата.

Какво специфично и различно представяте на ХОРЕКА сектора в България? Кои са Вашите утвърдени ХОРЕКА хитове?

Наблягаме все повече на категорията Сладкарство, както и на „кънвиниънс“ продуктите, което ще рече: „лесно и удобно за употреба“.

Нашите хитове в тези сегменти са: премиум гурме шоколадите на Cacao Barry и Valrhona, с които работят топ сладкари в света и се използват в конкурси като World Chocolate Masters и World Pastry Cup, висококачествените плодови пюрета на известната марка Boiron, с които можем да предложим консистентен плод от например манго и маракуя целогодишно, също така и тарталетите и основи за сладкарство на испанския производител Masdeu, които са създадени с истинско масло и са прекрасно решение за бюфети или кетъринг.

Отличаваме се, защото искаме да направим висшата кухня (haute cuisine) по-достъпна. Според нас не е нужно да наемаш Мишлен шеф, за да предложиш запомнящи се ястия в заведението си. Изповядваме културата на Slow Food движението и се стараем да направим кулинарията наистина лесна за нашите клиенти, за да предлагат истински шедьоври, за които клиентите им да копнеят след всяко посещение на заведението. Мисията ни е да повишим стандарта на живот и културата на хранене в нашата страна!

А какви са Вашите нови летни предложения към ХОРЕКА бранша, с какво ЕОС – лято – 2023 ще бъде по-различно от предходните?

Био вода от портокалов цвят, концентрирана ванилия, какаово масло на прах Mycryo за лесно темпериране на шоколад и по-здравословна кухня, както и шоколад, направен 100% от какаов плод EVOCAO. Също така новите интересни вкусове пюрета Boiron: Бергамот и Морски зърнастец. Последният плод е суперхрана, съдържаща 50 пъти повече витамин С от портокала и не може да се намери в сурово състояние в България, докато ние го предлагаме като 100% замразен свеж под, готов за влагане в десерти, коктейли, сорбета и какво ли още не.
Да не забравяме и новите ни попълнения във веган сегмента, като веган бургери и пастети, които са без аналог на пазара по отношение на вкус, качество и състав.

Подготвили сме и още приятни изненади, но да не ги издаваме всичките 😉

Вашият екип се състои от млади, амбициозни и пълни с въображение хора. Откъде те черпят вдъхновение?

Всички в екипа черпим вдъхновение от самите ни клиенти, защото сме свидетели на техните успехи и развитие, благодарение на качествените ни продукти. Това ни стимулира да се развиваме, да работим и да вървим напред и нагоре. Защото техните успехи са и наши успехи.

Също така се възхищаваме на чуждестранните производители, чиито марки дистрибутираме. Искаме някой ден в България да има висок стандарт на живот и култура на хранене. Искаме тук хората също да оценяват качествената и хубава храна, каквато е нагласата в чужбина.

Във Вашата богата продуктова гама има толкова много изкушения, но разбираме, че шоколадът EVOCAO, който предлагате, е първият шоколад, създаден 100 % от чист какаов плод. Разкажете ни повече за тази иновация.

EVOCAO е шоколадът на бъдещето – няма спор. Може в България още да не се усеща толкова силно тази тенденция, но по света новите поколения Millennial и GenZ търсят храна, която не просто е вкусна, но и добра за телата им и планетата. Холистично решение, което е апетитно, функционално и не вреди, същевременно предлага различно изживяване и ново приключение за небцето.

EVOCAO абсолютно покрива съвременните изисквания на потребителите. Захарта в него, първо, е 40% по-малко от другите шоколади, второ, е извлечена изцяло от пулпата на какаовия плод. Тоест в EVOCAO няма нищо друго, освен плод. Няма лецитин, няма ванилия, няма мляко, няма добавена захар. Първият шоколад, създаден 100% от какаовия плод. Следователно пулпата от плода се преизползва и така фермерите успяват да печелят повече, също така се намалява отпадъка на суровината.

Уникален, единствен, силен и завладяващ, мултифункционален, добър за тялото и планетата – това е бъдещето!

Съвсем скоро пуснахте 4 уникални нови продукта на Masdeu. С какво са по-различни от останалите на пазара?

Предимството им е, че улесняват сладкарите и готвачите, които нямат капацитета сами да си произвеждат например еклери или черупки за макарони. Така те могат да си ги набавят готови и да спестят време и ресурс, същевременно да не правят компромис с качеството.
Мисията ни е да направим висшата кухня по-достъпна до развиващите се сладкари и готвачи. Да им предоставим средствата, с които да работят на ниво Мишлен шеф-готвач и оптимално да ръководят своя бизнес.

Придържате ли се към максимата: „Продуктът е евтин, но на каква цена? На цената на здравето.“

Да, подкрепяме тази максимата. Все пак мотото ни е: „Качеството, което прави разликата“. Но ние вярваме в принципа на Парето, тоест стига да употребявате само 20% евтини продукти от общото количество, не е фатално. Когато всичко е в умерени количества, не би трябвало да има проблем. Все пак цената невинаги е определяща за качеството.

Добре е да помним, че когато съставът на даден продукт е качествен, е нормално да струва повече, защото производителят е вложил повече стойност. Има една поговорка: You get what you pay for, или „Получаваш това, за което плащаш“. Сещате се какво имам предвид.

Сладко или солено? Кой е Вашият личен фаворит от цялата палитра цветни продукти, с които ЕОС ни радва? Споделете ни любима бърза рецепта с него.

Определено сладко, и това е шоколадът Caraibe 66% на Valrhona. Ще се радвам да ви почерпя, ако минете през нашия щанд на изложението, но ви предупреждавам, че е пристрастяващ. В случай че се пристрастите, можете да си поръчате от нашите партньори „Дар от Боговете“, които работят само с гурме шоколад Valrhona.

Любимото ми е торта „Доминикана“ с шоколад Caraibe 66%. Рецептата не е особено трудна, съдържа някои от нашите продукти като: Пастьоризирани охладени яйца, какао, сметана Lescure 35%, прясно мляко Elle&Vire, Caraibe 66% Valrhona, пастьоризирани охладени жълтъци, шоколадова глазура Valrhona, масло Elle&Vire.
Bon apetit! 😊

 

Можете да видите цялото интервю и на сайта на Храни и напитки за туризма.