Lorem ipsum dolor amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Baker

Follow Us:

Какво е висша кухня и защо да я използвате в ресторанта си?

Отдъхнете – висша кухня (haute cuisine) няма много общо с висшата математика. Първото е изискана форма за мъчение на ума чрез числа. Докато висшата кухня цели точно обратното – тя е изискана форма за доставяне на удоволствие и цялостно изживяване на сетивата чрез храна. Изкуство с храна! Haute cuisine е майсторството в кулинарното творчество, съчетаващо най-качествените съставки и продукти с креативна техника и нагласа за храната като незабравимо пътешествие на вкусовете.

Произход

Висшата кухня (haute cuisine) произлиза от Франция. Всичко започва през далечната 1547 г., когато кралица на Франция става Катерина Медичи. Тя пристига със своя антураж от шеф-готвачи и винари от Флоренция и поставя основите на висшата кухня.

По време на Френската революция повечето аристократи, които допреди само са имали достъп до изживяването на висшата кухня, са се оказали на улицата. Последвали ги и личните им първокласни шеф-готвачи, които знаели как да превърнат несгодата в предимство. Именно те отворили хиляди нови ресторанти и наложили качеството на висшата кухня по улиците на Париж.

Развитие

Haute cuisine претърпява също своята революция, след като през 1923 г. „Мишлен“ добавят списък с достойните за посещение ресторанти в един от пътеводителите си, а през 1931 г. започват да рейтинговат ресторантите със звезди. Така с навлизането на звездната система на „Мишлен“ и нейната популяризация, висшата кухня също става изключително известна и припознавана. По-нататък през 20. век се появяват течения на висшата кухня: молекулярната, nouvelle и фюжън, като всички са обединени от общата мисия да даряват сетивата с качествена емоция, спомен, тръпка, удоволствие и изтънченост.

Концепция

Гурме и висша кухня не са ли едно и също? В гурме кухнята се използват качествени и изтънчени съставки и следователно резултатът от тях превъзхожда с вкус, класа и високо ниво на изпълнение. Висшата кухня надгражда гурме концепцията. Стреми се не само към удоволствието от храната и качеството, но и към създаването на изкуство от съставките и продуктите.

Разбира се, ястията на висшата кухня трябва да носят не само качествена наслада за небцето, но и да просълзяват очите, да провокират мисълта, да вдъхновяват въображението, а даже и да създават цяла симфония между приборите и текстурата си. Висшата кухня открива нов вид изкуство чрез храната, което допринася не само физически, но и духовно. Следователно нейните шедьоври провокират емоция, страст, чувство, спомен, експресия, удоволствие и са цяло изживяване. Те са в някои отношения по-привлекателни и от традиционните форми на изкуство, защото буквално могат да се консумират. А за удовлетворяването на нуждата от притежанието им е измислен така безсмъртният Camera eats first принцип. 😉

Защо да прилагате висша кухня в заведението си?

Благодарение на популяризацията на висшата кухня от шеф-готвачите със звезда „Мишлен“ ресторанти, се появяват изцяло нови за 21. век феномени като гастропътешествия (гастрономически) и дестинации за храна. Тоест, ако заведението ви предлага не просто храна, а цяло гастрономическо изживяване с най-добрите съставки, с най-качествените продукти, с невероятни креативни техники, с експериментиране и иновации в кухнята, отговарящи на вашия уникален стил, вие ще можете да привлечете като клиенти ново поколение, т.нар. гурмани или foodies. Профилът на тези клиенти е:

  • Не искат просто да се натъпчат, а да се насладят пълноценно на всяка една трохичка.
  • Не просто ще се впечатлят как е плейтнато ястието, но и ще се вдъхновят и ще припознаят Розовия период на Пикасо в него.
  • Търсят цялостно изживяване чрез храненето.
  • Желаят всяко едно сетиво да бъде погалено, а духовността и въображението им – поласкани.
  • Копнеят за пир на сетивата, а той може да им бъде предоставен от вашата уникална интерпретация на висшата кухня!

ЕОС е вашият партньор във висшата кухня

Не се колебайте да се впуснете в това креативно пътешествие. ЕОС ще ви помогне, защото концепцията за висшата кухня отговаря на нашата мисия да повишим стандарта на живот в България чрез качествена храна!

Забелязахте ли колко е важно качеството на продукта във висшата кухня? Производните на тази дума се срещат около 10 пъти в текста, и то неслучайно. Ние сме поддръжници именно на тази важна характеристика на хранителните продукти, които дистрибутираме. Нашата селекция е именно за висша и гурме кухня! Защото доставяме качеството, което прави разликата!

Във висшата кухня могат да бъдат реализирани незабравими гастрономически приключения. Едни от основните продукти, които ЕОС дистрибутира и безброй шеф-готвачи от висшата и гурме кухнята по света използват, са:

Ето защо висшата кухня не е висша математика, когато имате ЕОС за ваш партньор.

Тя е висше изживяване! Тя е висше изкуство! Тя е висшият манифест на кулинарния ви талант!

 

 

 

 

Използвани източници: Borghese, Aline. What Does Haute Cuisine Mean? // L’Officiel. 02.09.2021. Available from: https://www.lofficiel.cy/travel-gourmet/what-does-haute-cuisine-mean