Lorem ipsum dolor amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Baker

Follow Us:

Шеф Танев с второ място на регионални финали World Chocolate Masters: Световно с шоколад Cacao Barry

Всички си спомняме или сме чували за Световното през 94-та година, как сме се радвали и танцували по улиците? На какво ли световно през 2094 г ще се радваме? Сигурно на световно по копане на биткойни? Най-много ни се иска обаче да бъде Световно по шоколатиерство, или World Chocolate Masters. Имаме български шеф-сладкари, които са на световно ниво. Един от тях, шеф Павел Танев се яви на регионални финали за Югоизточна Европа за World Chocolate Masters, впечатли журито и грабна три награди.

Шоколадовото дерби на годината

World Chocolate Masters е като световно за шоколатиери. Провежда се на 3 години и на същия принцип първо има регионални финали по целия свят. От всеки регион се избира един победител, който да го представи. Така през 2025 г. в Париж осемнайсет селектирани шеф-сладкари ще се състезават на супер финала за титлата Световен майстор шоколатиер (World Chocolate Master Champion). Глава на журито на супер финалите е най-следваният в социалните мрежи шоколатиер, със собствено предаване за шоколад в Netflix (School of chocolate) – Амури Гичон. World Chocolate Mastres е организирано от премиум бранд за шоколад Cacao Barry. С този шоколад работят ексклузивно по време на цялото състезание шоколатиерите, защото той е символ на класа и превъзходно качество в бранша, особено като една от първите компании за производство на шоколад в света.

Да бъдеш селектиран за участие в регионалните финали, е чест и трудно постижимо, защото трябва да отговаряш на определени майсторски критерии. Досега не се бе състезавал нито един български шоколатиер, но през 2024 шеф Павел Танев бе избран да представи България на регионалните финали за Югоизточна Европа за World Chocolate Masters.

Регионални финали за Югоизточна Европа

Четири шеф-сладкари кръстосаха пошовете си – от Румъния, Гърция и България. Състезанието се проведе от 8 часа сутринта до 21 часа, когато беше обявен победителят. В четири кръга със задачи шоколатиерите трябваше да впечатлят журито с изделията си. Глава на журито бе Ана Джераси, четвърта в света на предното Световно за шоколатиери. Общата тема, обединяваща всички шоколадови творения, беше Play.

Първи кръг със задача Share the fun, състезателите трябваше да покажат себе си. Шеф Танев направи шоколадов пъзел със сърцевина от шоколад Alunga и маршмелоу.

Втори кръг със задача Best whimsical Bonbons: Шеф Танев отвя всички и взе наградата на журито със своите бонбони с нар и емблематична съставка за България – розово масло.

Трети кръг бе да се изработи шоколадова скулптура. Докато останалите участници бяха оформили предварително шоколадовите си блокове и просто ги сглобиха, шеф Танев като скулптор издялкваше шоколада във формата на дърво, което расте от шоколадова почва под формата на картата на България.

Четвъртият кръг Best pastry play бе за десерт: Нашият български представител грабна награда и за него с шоколадовия си десерт с ганаш от шоколад Zephyr Caramel и българско биволско кисело мляко.

Второ място за Регионални финали Югоизточна Европа World Chocolate Masters

Макар представянето на шеф Танев да бе шокодивително, той не успя да спечели регионалните финали за 0,2 точки, които не му достигнаха. Супер финалист стана румънският шеф Маринел Бежан. Факторите при поставянето на точки бяха много: време, прецизност, точност, креативност, съчетание на вкусове, техника, спазване на регламент и т.н. Шеф Танев беше фаворитът на журито, защото спечели и цялостната награда на журито за представянето си, освен другите две за Десерт и Бонбони, но точките не му стигнаха, за да вземе титлата и да представи България на Супер Финалите. Благодарим на шеф Танев, че ни представи достойно, за нас той е победител.

Една голяма крачка за сладкарството в България

Защо ви казваме всичко това? Защото сладкарската сцена в България вече се променя и набира скорост… Мишлен специалистите все повече обръщат внимание на десерти, често подценявани, защото не всеки клиент си поръчва десерт след основно. Обаче през 2020 година се случи история: за първи път сладкарница получава даже втора Звезда „Мишлен“. CODA отваря през 2016 г. в Германия с идеята за различно място, което предлага само десерти. Няколко години по-късно вече е емблематично. Шеф Франк, който е собственик и главен шеф, изтъква, че рядко се говори за качеството на продуктите, което е изключително важно.

Не можем да не се съгласим. В атмосфера на български шеф сладкар, претендент за World Chocolate Masters, и слухове, че Мишлен инспекторите вече обръщат поглед към заведенията в България, не бихте ли се съгласили и вие, че качествените продукти, които се използват от световно признати професионалисти, са важни? Шоколад Cacao Barry, плодови пюрета, натурални овкусители Prova са само малка част от асортиментът ни. С тях България ще бъде отправна точка в сладкарската карта на света!